KLIMAAT

Italilë heeft een mediterraan klimaat, dat gekenmerkt wordt door warme, droge zomers (25-30įC) en zachte korte winters.

Zon
In het voor- en najaar is het temperatuurverschil in Olivetta tussen dag en nacht veel groter dan in Nederland. Overdag is een T-shirt in de zon voldoende, terwijl het 's avonds zo fris is, dat de houtkachel moet worden gestookt. In oktober schijnt de zon nog volop, is de temperatuur vaak 25įC+ en is het heerlijk wandelen. In december en januari kan het licht vriezen, maar overdag stijgt de temperatuur dan weer makkelijk tot 20įC.

Hoe zuidelijker je komt hoe warmer het wordt. Door het bergachtig karakter, komen er op dezelfde breedtegraad nogal wat temperatuurverschillen voor. De Apennijnen zijn de ruggengraat van Italië en lopen van het noorden (Genua) tot het zuiden (Napels).

Regen

De meeste neerslag valt in de herfst. Regenbuien zijn vaak heftig en van korte duur. Op de toppen van de bergen kan het ook soms behoorlijk regenen. In de zomer regent het nauwelijks. Aan de kust is het een stuk droger en zonniger dan in het binnenland.

Sneeuw
In de winter kan er zelfs tot diep in het zuiden sneeuw liggen.
In de Italiaanse Alpen kan er in de winter volop worden geskied. Op 45 km afstand van Olivetta is een groot skigebied in Limone met uitdagende skipistes. Gasten ervaren het als zeer bijzonder 's winters de ene dag de rode en zwarte pistes te bedwingen en de volgende dag in de warme zon in T-shirt langs de zeeboulevard te flaneren. 's Avonds in de woning kunnen ze zich dan koesteren aan de warmte van de openhaard.

Vegetatie
Hier overheerst de macchia, een formatie van altijd groene dichte en doornige heesters en dwergstruiken, waaronder wilde olijven, laurier, myrte, steeneiken, gaspeldoorns, vijgebomen en kurkeiken. Overal zijn de steile terassen begroeid met olijfbomen.Cypressen komen voor in heel Italië. Rondom Olivetta zijn er veel mediterane planten en bomen, zoals: oleanders, hibiscus, bougainville, palmen en agaven. De streek heeft zijn naam bloemenrivièra (costa dei fiori) te danken aan de vele rozen, die gekweekt worden.

 

 

WEERSVERWACHTING